Voeding tuin

Houdt uw voedingsbodem van uw grastapijt en planten op peil. Strooi daarom kunstmest en kalk.

Kunstmest 12-10-18

Is een universele en minerale NPK-meststof, waarbij de kalium volledig afkomstig is van kaliumsulfaat. Voor een betere beginontwikkeling van eiwitten, aminozuren en vitaminen in de plant. Bevordert tevens de stikstofwerking. Wordt zowel gebruikt voor de basis, als voor de bijmesting in:

  • Beplanting en grasvelden.
  • Tuinbouwteelt in open lucht
  • Industriegroenten en speciale teelt (bijv. aardappelen, asperges, druiven etc.)
  • Boomkwekerij

Toepassingsperiode: maart-september

Gebruik en hoeveelheid:

  • Gelijkmatig uitstrooien enkele dagen voor het zaaien of planten. Vervolgens vermengen tot op een diepte van 8-10 cm.
  • Bij strooien tijdens het groeiseizoen en volgens de specifieke behoeften van de plant. Wanneer dit mogelijk is, de korrel licht inwerken.
  • Bij voorkeur bemesten als er regen wordt verwacht, voor het sproeien of bij een vochtige bodem.
  • Strooiadvies: 5kg/100m2. Dit aan het begin van het seizoen, daarna iedere 6 weken op het gazon 2kg/100m2 tot september.

Korrelkalk

Korrelkalk is een mooie gekorrelde kalkmeststof van hoge kwaliteit. Er is 15% magnesium aanwezig in korrelkalk welke zorgt voor een mooi frisgroene kleur van het gazon. Uiteraard is het aanwezige calcium goed voor de pH-waarde van uw bodem en wordt het bodemleven gestimuleerd, wat weer ten goede komt aan de groei en ziektebestendigheid van het gazon.
Door de pH-waarde van de bodem te verbeteren krijgt mos minder kans om te groeien en heeft het gras een betere weerstand. Korrelkalk heeft dus een indirecte werking tegen mos.
Korrelkalk is ook nuttig voor fruitbomen, moestuin en siertuin.

Aangeraden wordt om het gazon zowel in het voor- als in het najaar te bestrooien met korrelkalk.

Beste toepassingsperiode: februari - april / oktober-november

Samenstelling: 
Calciumcarbonaat
Magnesiumcarbonaat 

Eigenschappen: 

  • Verhoogt de pH
  • Indirecte werking tegen mos.
  • Activering van het bodemleven
  • 2x per jaar toe te passen
  • Goed voor bladgroenwerking

Inhoud: 25 KG, goed voor max. 250m2

Strooiadvies: 5kg/100m2.

Uiteraard kunt u bij onze enthousiaste en vakbekwame medewerkers om meer informatie vragen.


Voeding plant

De belangrijkste voedingsstoffen voor de plant zijn: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K) en kalk (Ca).

- STIKSTOF is bepalend voor de prodcutie van groene massa. Gebrek aan stikstof leidt tot groeistoornissen. Bij teveel stikstof is een pant gevoeliger voor ziekten en bloeien minder. Stikstof is ook bepalend voor de vorming van eiwit in de plant.

- FOSFOR bevordert de vorming van eiwit in de plant en is belangrijk bij het vormen van zaad en vruchten (productie van vitaminen in vruchten). Een late bloei of scheuren van vruchten duidt vaak op een fosfosgebrek. Jonge planten hebben veel fosfor nodig.

- KALIUM is vooral noodzakelijk voor de vorming van stevig weefsel voor de plant. De bloei en vruchtzetting  worden door voldoende kalium gunstig beinvloed.; de vorming van zetmeel en suiker heeft voldoende kalium nodig. Kalium werkt ook op de houdbaarheid van de vruchten en op de smaak ervan. Planten met een kaliumgebrek hebben nogal eens last van schimmelziekten en verwelken gemakkelijk. Op zandgronden wordt kalium, door de bindende werking, ook gebruikt om het vocht in de grond vast te houden.

- CALCIUM of kalk heeft in de grond met name invloed op de vorming van humus en zuren. Voor de plant is kalk een belangrijke bouwsteen voor de versteviging van het weefsel. De aanwezigheid van voldoende kalk is nodig voor het voedseltransport in de plant. Kalkgebrek leidt tot een daling van de zuurgraad in de grond, waarbij het risico bestaat dat bepaalde voedingsstoffen niet ter beschikking komen aan de plant. Dit geldt overigens ook voor een overdaad aan kalk.

- MAGNESIUM is van groot belang bij de ontwikkeling van bladgroen. In veengrond wordt vaak een magnesiumgebrek gesignaleerd. Een gift Kieseriet wordt aanbevolen om een magnesiumgebrek op te heffen.

- ZWAVEL en sporenelementen als bijvoorbeeld Mangaan, Borium, Koper, IJzer en Zink zijn voor een goede groei onmisbaar.