Mais 2020: veel redenen voor 'vroeg'

Er zijn veel redenenen om ook in 2020 te kiezen voor een vroeg maisras. Een vroeg ras kiezen, vroeg zaaien en vroeg oogsten heeft qua teelt en opbrengst belangrijke voordelen. Vroeg bestellen van een ras uit ons voorkeursassortiment geeft u bovendien meer zekerheid dat het gewenste ras voor u beschikbaar is en op tijd wordt geleverd.

Waarom een vroeg ras kiezen en vroeg zaaien?

Vroeg zaaien van een vroeg ras levert u belangrijke (teelttechnische) voordelen op:

  • Vroege bloei en daarmee minder droogterisico
  • Meer zetmeel
  • Vroeg oogsten verlaagt het oogstrisico en voorkomt doorgaans schade aan de bodem
  • Meer zekerheid dat u voor 1 oktober een vanggewas kunt inzaaien (nazaai)
  • Grotere slagingskans voor het vanggewas

Ons voorkeursassortiment voor 2020 bevat zowel vroege als middenvroege rassen. Daarmee is er voor alle praktijksituaties een passend ras beschikbaar.

Afbeelding: voorkeur mais 2020

Nieuw: LG 31.207, zeer vroeg ras met hoge opbrengst

Nieuw in ons assortiment is het zeer vroege ras LG 31.207. Kenmerkend voor dit ras is een vroege opkomst en snelle ontwikkeling. Dat vergroot de kans dat de mais een eventuele droge zomer goed doorstaat en dat voor 1 oktober kan worden geoogst. 

Harold Overmars (Broekland) over LG 31.207: "Vroege ontwikkeling van de plant is gunstig"
"De mais kwam in het voorjaar vlot op in vergelijking met andere rassen. De kolf was er ook mooi vroeg bij en heeft zich goed ontwikkeld. De opbrengst van zeer vroege rassen blijft nog wel eens achter, maar dat is nu zeker niet het geval. De LG 31.207 doet qua opbrengst niet onder voor middenvroege rassen. "

Skandik SY: onverstoorbaar aan de top

In het vroege segment heeft Skandik SY in 2019 opnieuw indruk gemaakt: topopbrengsten in drogestof en zetmeel en minder last van droogte. Ook de ongevoeligheid voor kopbrand en builenbrand is opvallend. Skandik is echt een allround ras, voor iedere veehouder, onder alle omstandigheden. 

Piet Winkelmolen (Heythuysen) over Skandik SY: 'Gezonde mais ondanks extreme droogte'
""Wij zaten dit jaar in de droogste regio van Nederland, Toch hebben we gezonde mais van het land gehaald met een overweldigende opbrengst van twintig ton drogestof per hectare. Natuurlijk moesten we daarvoor beregenen, maar dan nog is het opvallend hoe goed Skandik de droogte heeft doorstaan. Builenbrand was bijvoorbeeld niet te zien. Belangrijk is ook dat we onze 23 hectare mais vroeg kunnen oogsten. Dat is dit jaar uitstekend gelukt, ruim voor 1 oktober. Daardoor hadden we ruim voldoende tijd voor de nazaai van vanggewas."

Voor verder adviezen, of vragen naar andere soorten, neemt u dan contact op met het kantoor van Snijders Wachtum.