Knaagdieren

Konijnen

De belangrijkste voeding voor een konijn, is hooi. 80 procent! van de voeding zou dus uit hooi moeten bestaan. Als vuistregel kan je aanhouden, zo groot als het konijn is, zoveel hooi zou het dier moeten eten. Droogvoer, brokken, zou spaarzaam gegeven moeten worden. Gemiddeld is het voor een konijn vanaf een maand of 7/8 – ca. 20 gram per kilo streefgewicht. Dus stel je hebt twee konijnen van 1,5 kilo, dan krijgen ze 60 gram per dag, verdeeld over twee keer. In de ochtend 30 gram en in de middag of avond nog een keer 30 gram voor de twee dieren samen. Jonge konijnen mogen vanaf begin af aan zoveel hooi eten als hun toekomstige volwassen gewicht. Vraag dus aan de opvang, de fokker, wat de verwachting gaat zijn. Let dan altijd op het individu. Sommige dieren hebben net wat meer nodig, sommige dieren zullen wellicht alsnog het hooi laten staan. Geef dan meer of minder.

Ook seniorkonijnen (5+) kunnen soms beter juist meer of minder voer krijgen. Hierbij kijk je ook naar de ontlasting. Deze zouden stevig en hard moeten zijn. Heeft je konijn ‘plakpoep’? Dan krijgt hij waarschijnlijk te veel voer. Geef je minder voer en blijft het een probleem, overleg dan met je dierenarts, want er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Wist je dat je je konijn ook kunt leren een "high five" te geven.........Wil je dit ook bij je konijn leren, kijk dan even op Youtube. Hier staan verschillende filmpjes op hoe je dit moet doen.

Knaagdieren

De populairste knaagdieren zijn cavia’s en hamsters. Maar ook (tamme) ratten en (tamme) muizen worden vaak als huisdier gehouden. Ze zijn ontzettend actief en een plezier om naar te kijken. Met de meeste kleine knaagdieren kun je ook heel goed spelen, mits ze goed tam zijn.

Voor de diverse soorten knaagdieren hebben we allerlei soorten voer, speeltjes en kooitjes in onze winkel.

Kleine knaagdieren hebben graag een dikke laag bodembedekking, zodat ze erin kunnen graven of wegkruipen.
Geschikt materiaal is houtkrullen (geen fijn zaagsel dat te veel stuift), gehakseld stro, kort gekipt hooi, Hemparade, kattenbakkorrels (geen grit), fijne beukenhoutsnippers, maispulp. Mengsels hiervan mogen ook.
Krantenpapier is minder geschikt omdat de inkt giftig kan zijn.

Alle kleine knaagdieren moeten zich kunnen terug trekken. Dit is ook natuurlijk gedrag. Vele kleine knaagdieren slapen in een holletje onder de grond. Zij moeten die mogelijk ook krijgen in hun hok of bak.
Er zijn vele mogelijkheden te bedenken: houten hokjes waar ze in kunnen kruipen, toilet- of keukenpapierkokers, kleine bloempotten, kleine kartonnen dozen (verpakkingen), oude kinderschoenen/pantoffels en dergelijke.
Ook klimmogelijkheden zijn interessant voor de dieren, zoals plateaus in de grotere bakken, maar ook stukken gifvrije takken zoals van de wilg en fruitbomen
Kleine knaagdieren willen graag overal achter, in en onder kruipen.


Mocht uw voorkeur niet aanwezig zijn, vraag het onze medewerkers deze zullen u graag te woord staan.