Schaap/Geit


Schapen en geiten zijn echte herkauwers. Als ze genoeg hebben gegeten gaan ze lekker rustig liggen te herkauwen. Ze kauwen hun voer kort en slikken het daarna door. Wist je dat geiten en schapen 4 magen hebben. De pens, de netmaag en de boekmaag zijn de voor magen en de lebmaag is de "echte maag".

Schapen en geiten eten vooral vers hooi. Dit is ook heel belangrijk voor ze. Hier zitten grove vezels in die goed zijn voor hun maag-en darmstelsel. Meestal hoef je alleen maar in de winter extra bij te voeren. In de andere jaargetijden zal er genoeg gras staan in de wei. Als dit niet het geval is, dan kun je ze wat bijvoeren met hooi. Wist je dat ze het gras laten staan waar uitwerpselen liggen? 

Als je de schapen en geiten bij moet voeren, doe dit dan op een vaste plek in de wei of in de stal. Hier zullen ze dan gewend aan raken en niet gaan mekkeren op een andere plek voor voedsel. Voer ze 2 keer dag, namelijk in de ochtend en in de avond.

Hang in de stal ook een liksteen op. Zowel de schaap, als de geit, heeft een aparte liksteen. Deze bevatten zouten en  mineralen om de gezondheid van het beest op peil te houden. Het grootste verschil tussen deze 2 likstenen is dat de liksteen voor geiten koper bevat.

Voor zowel de schaap als de geit is het belangrijk dat ze altijd voldoende water beschikking hebben. Let hier goed op en vul tijdig bij.

Een geit staat ook wel bekend als een alleseter. Toch is dit niet helemaal waar. Ze eten alleen wat ze lekker vinden. Ze houden vooral van lang gras, waar ze dan alleen de toppen van eten. Wat ze niet eten is hooi of gras wat “vies” is of wat muf ruikt. Wat geiten verder graag eten is: bladeren, groente afval, brood, boomschors en takken.

Een schaap eet vooral gras en blaadjes. Daarnaast kun je ze iets bij voeren met schapenkorrel. Dit is vooral noodzakelijk bij drachtige of zogende ooien. Let wel op dat je de schapenkorrel niet aan geiten voert. Geitenkorrel bevat koper en dit is niet goed voor schapen.

Mochten ze lammetjes hebben gekregen, let dan vooral op dat er goed gedronken wordt bij hun moeder. Ze hebben zeker 10 weken melk nodig, dus als ze dit niet voldoende bij hun moeder kunnen krijgen dan zullen ze met de fles bijgevoerd moeten worden. In die 10 weken zullen hun maagjes langzaam geschikt worden voor ruwvoer en brokjes. Voer ze wel speciale lammerenbrok die hun maag verder zal helpen ontwikkelen.

Wij hebben biest en lammerenmelk op voorraard.

Vraag voor verder informatie ons winkelpersoneel.