Gevogelte


VOGELS

Bij ons vind u allerlei benodigdheden voor uw vogels. Zoals voer, speeltjes en gezonde snacks.

De juiste accessoires maken van je vogelkooi een goed thuis voor je vogel.

Een vogel is van nature veel vrijheid gewend en in een vogelkooi wordt dit natuurlijk wel wat beperkt. Kies daarom altijd voor een zo groot mogelijke kooi.

Ook vogelspeelgoed biedt fijne plekjes om te zitten, aan te hangen of iets lekkers om aan te knagen of voorwerpen om actief mee te spelen.

We leveren onder andere voer van KonaCorn. Op het gebied van siervogels kunnen we een heel uitgebreid assortiment voer aanbieden. Hierbij moet u denken aan Kanarie's, pagagaaien, agapornide, sierduiven, tortelduiven etc. KonaCorn maakt de dingen graag makkelijk en helder. Geen complexe producten of wollige verhalen dus. Kracht vanuit eenvoud. What you see is what you get! 

KIPPEN

Bij kippen is 80% van de welzijns- en gezondheidsproblemen terug te leiden op een verkeerde manier van voeren of verkeerd voer. Zorg ervoor dat u het juiste voer voor de juiste soort kip heeft, zodat uw kip gezond is en daardoor goede gezonde eitjes kan leggen.

Kuikens

Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben. Tot ongeveer 8 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat grover kuikenzaad voor oudere kuikens. Na ongeveer 18 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen. Zodra de hennen gaan leggen, geef je ze legmeel of -korrel. Dit bevat alle voedingsstoffen die leggende kippen nodig hebben.

Korrel, meel of mix

Het basisvoer voor kippen is een volledige voeding en verkrijgbaar als korrel, meel of mix. Kippenkorrels bevatten de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Kippen morsen veel. Het voordeel van korrels is dat de kip deze alsnog opeet als ze uit de voerbak vallen. Dat geldt niet voor kippenmeel, dat blijft liggen als het gemorst wordt. Meel houdt kippen langer bezig. Het morsen beperk je met een voerbak die een naar binnen gebogen rand heeft. Meel is niet zo geschikt voor kippen met een baard of kuif, omdat het daarin blijft hangen en andere kippen ernaar gaan pikken.

Kippenmix is een gemengd kippenvoer, dat past bij het natuurlijke scharrelgedrag. Je kippen eten eerst de lekkerste granen op, let daarom op dat ze de voerbak helemaal leeg eten zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Geef geen extra granen als aanvulling.

Graanvoer

Kippen eten graag graan, maar kunnen van gemengd graan wel snel dik worden. Geef er daarom niet te veel van en alleen als aanvullend kippenvoer. Voer laat in de middag in het hok. Dan zijn de kippen nog bezig met verteren als ze op stok gaan, wat de rust in het kippenhok bevordert.

Tip

Let op hun conditie. Er mag niet te veel vlees op het borstbeen zitten en het achterlijf moet niet te vol aanvoelen. De kip is te mager als het borstbeen scherp aanvoelt. 

Groenvoer

Voor de afwisseling geef je de kippen regelmatig groenvoer. Het groenafval uit de keuken bijvoorbeeld, zoals sla, komkommer, broccoli en wortel. Ook bessen, appel, peer en banaan vinden ze heerlijk, evenals kruiden als brandnetel, paardenbloem en vogelmuur. Geef het groenvoer in een apart bakje en haal de restjes weg aan het eind van de dag, zodat het niet gaat rotten. Geef ze niet te veel vers voer. Het is belangrijk dat ze het volledige voer opeten, zodat ze geen tekort aan vitaminen en mineralen krijgen. Geef geen gekookt keukenafval met zout of kruiden. Verwen ze zo nu en dan met gezonde kippensnoep, dat onder meer zaden en gedroogde insecten bevat.

Kippengrit en kiezel

Maagsteentjes zijn belangrijk voor de spiermaag, waarin de kip het voedsel fijnmaalt zodat het beter te verteren is. Geef de kippen daarom in een apart bakje kippengrit en maagkiezel. Strooi het niet op de grond, dan wordt het vies. Kippengrit bevat mineralen en kalk. 

Voer- en drinkbak

Gebruik stevige ronde voerbakken en drinkbakken die niet omvallen. Zet de bakken op een verhoging of hang ze op, zodat de kippen er niet in gaan staan, erin gaan krabben of poepen. De voerbak moet groot genoeg zijn voor alle kippen. Per kip reken je ongeveer 15 centimeter. Ronde voerbakken nemen minder ruimte in beslag. Ook de drinkbak moet groot genoeg zijn en per kip ongeveer een halve liter water bevatten. Zorg dat je kippen altijd genoeg vers drinkwater hebben. Ze hebben veel water nodig voor het maken van eieren.


Mocht uw voorkeur niet aanwezig zijn, vraag het onze medewerkers deze zullen u graag te woord staan.